IN2BI, Microsoft Business Intelligence
data, stories & insights
rss | email | twitter
$category.Body

Category: 'Business Intelligence'

 • vr
  23
  jan 09

  Pien in den buuk

  Gisteren donderdag 22 januari was het dan eindelijk zover:
  10:30 Formaliteiten bij de notaris
  17:30 Afscheidsspeech en etentje met alle medewerkers

  Nu een dag later nog niet de verwachtte opluchting maar nog steeds de pien in den buuk. Het zal nog wel even duren. Een bedrijf in 11 jaar opbouwen en vervolgens verlaten dat doet pijn.

  Voor al degene die ik nog niet persoonlijk bedankt heb:
  Bedankt voor die 11 jaar medewerking, support en business.

  Ik zal nu waarschijnlijk iets frequenter bloggen.
  Voor de volledigheid heb ik hier de artikelen die ik eerder voor onder andere BI-Dutch schreef verzameld.
   

 • wo
  10
  sep 08

  Waarom zijn die omzetbedragen allemaal negatief?

  Deze vraag van een BI consultant in een Engelstalig forum ging over het dubbel boekhoudsysteem dat al vanaf het einde van de middeleeuwen zo succesvol gebruikt wordt voor de vastlegging van financiële feiten. Een systeem dat voor sommige mensen zo ongrijpbaar is en waarin omzet inderdaad credit (negatief) in de systemen wordt vastgelegd.

  Moet je als BI-consultant dan ook nog boekhouder zijn was zijn klaagzang? Het is uiteraard wel heel handig als je de basis van dit systeem begrijpt maar is het echt nodig?

  In een vorige carrière bij PwC was er één accountant die steevast en aan iedereen vertelde dat ie niets begreep van dat boekhouden. Dat was overigens niet helemaal waar maar deze houding stelde hem wel in staat om onbevangen vragen te stellen.

  Daarom vraag ik me af hoeveel domeinkennis je echt nodig hebt om succesvol te zijn als BI consultant? Moet je de ins-en-outs kennen van de branche waar je nu in werkt? Ja, dat is uiteraard wel handig maar is het echt nodig? Die branche kennis is tenslotte ruim voorhanden bij je klant …je moet er alleen maar naar vragen! Ze zullen blij zijn met jouw aandacht en de mogelijkheid om hun kennis te etaleren.

  Het belangrijkste is naar mijn idee dat je over de basiskennis en -vermogen bezit om de bedrijfsprocessen te doorgronden, begrijpt hoe die processen beheerst worden en dat je een vertaalslag kan maken naar de vastgelegde data en de benodigde (technische) oplossing.