IN2BI, Microsoft Business Intelligence
data, stories & insights
rss | email | twitter

Wat gaat goed en wat kan beter?

Het nieuwe gratis e-book "What Matters Now" van Seth Godin en 70 meer of minder bekende vrienden bevat evenveel kort uitgewerkte ideeen steeds rond een woord. 
Een mooi alternatief voor de bekende kerst- en nieuwjaars wensen.
 
What matters now

Het betoog hierin van Chip en Dan Heath, de schrijvers van "Made to stick" rond het woord "Change" bleef bij mij plakken:
Het is het verhaal van Bobby een moeilijke leerling die naar de leerlingenbegeleider wordt gestuurd. Bobby is al zo vaak in problemen geweest dat de school op het punt staat om hem over te plaatsen naar een school voor moeilijk opvoedbare tieners.
De meeste begeleiders zouden met Bobby zijn problemen besproken hebben. Zijn begeleider Murphy doet dat niet  maar vraagt: In welke klassen gaat het wel goed? Het antwoord en de uitleg waarom het zo goed gaat in de klas van juf Smith is de basis voor Murphy advies aan de leerkrachten. Die dit advies vervolgens opvolgen  waarna Bobby' zich inderdaad beter gaat gedragen.
 
Deze focus op "Wat gaat goed?", "Hoe komt dat?" en "Hoe  kunnen we dat succes herhalen?" deed me denken aan  de pitchline die we gebruikten om uit te leggen wat we nou precieus doen met Business Intelligence: "Wat gaat goed en wat kan beter?" Met Business Intelligence kan je vaak goed antwoord geven op die twee vragen. Met rode en groene indicatoren brengen we ze extra onder de aandacht in onze rapporten en dashboards.

In het vervolg traject hierop zijn het echter vaak de gebruikers van het BI systeem die hun aandacht richten op "Wat kan beter" Waar gaat het niet goed? Waar moeten we bijsturen... mensen aanspreken, hun bonus korten, ontslaan.

Op zich niet verkeerd natuurlijk maar het echte goud krijg je pas als je je aandacht richt op de vraag "Wat gaat goed?" en "Hoe kunnen we dat succes herhalen?". Het antwoord op deze vragen leidt ongetwijfeld tot succesvollere producten, projecten en meer winstgevende klanten.
 

» Similar Posts

  1. YTD%
  2. Waarom zijn die omzetbedragen allemaal negatief?
  3. Google's wave - rimpel of tsunami?

» Trackbacks & Pingbacks

    No trackbacks yet.

» Comments

    There are no comments.

Comments are closed