IN2BI, Microsoft Business Intelligence
data, stories & insights
rss | email | twitter

YTD%

Om de een of andere reden kijk ik de laatste tijd iets vaker dan vroeger naar financiële pagina’s. Onderstaande grafiek viel me daarbij op bij NU Zakelijk.

Er is het een en ander aan te merken op deze grafiek:

 • De witte vlakken rechts?
 • De witte kaders suggereren dat deze lopen van -100% tot 100%
 • De sortering (van het oosten naar het westen in plaats op grootte)
 • De toevoeging van de getallen (op 2 decimalen)

Het duurde daarom even voor ik de boodschap van de grafiek door had. Met een andere titel dan YTD% was dat ongetwijfeld sneller gegaan, bijvoorbeeld:

Helft waarde AEX sinds 1 januari verdampt!
Hoezo crisis in Amerika? AEX leider van het lijstje met verliezers.

Nou zijn er drie manieren waarop grafieken ge(mis)bruikt worden:

 1. Om een bepaalde boodschap duidelijker over te brengen. Politici en CEO’s van beursgenoteerde ondernemingen zijn hier vaak erg goed in.
 2. Om data beter te analyseren. Onze ogen zijn goed in staat om allerlei verbanden en afwijkingen te constateren in grafieken. Hiervoor zijn verschillende tools waaronder Tableau
 3. Steeds vaker: als onderdeel van een dashboard of scorecard om snel inzicht te geven in vragen als: Hoe staan we ervoor, wat is de trend. Een combinatie van 1 en 2 dus.

Mijn beoordeling is in dat licht ook niet helemaal eerlijk. Ik beoordeel de grafiek van NU in het licht van categorie 1 maar in feite is het een categorie 3 grafiek: een onderdeel van het NU Zakelijk dashboard.

Terugkerende gebruikers weten deze grafiek ongetwijfeld op waarde te schatten. En met een normaal beursklimaat zou de grafiek een stuk zinvoller zijn met getallen als -2,34%, +4,56 en misschien een uitschieter van +8,45%.

Dit heeft me daarom aan het denken gezet: hoe zinvol zijn die prachtige grafieken die ik op de dashboards van onze klanten gebouwd heb nog. Is de data inmiddels veranderd? Vertellen de grafieken nog het juiste verhaal? Motiveren ze medewerkers nog voldoende?

Maar eens rondje bellen… van mijn pensioen hoef ik het voorlopig niet te hebben.

» Similar Posts

 1. Wat gaat goed en wat kan beter?
 2. Gouden schoenen en een sportauto
 3. Google's wave - rimpel of tsunami?

» Trackbacks & Pingbacks

  No trackbacks yet.

» Comments

  There are no comments.

Comments are closed