IN2BI, Microsoft Business Intelligence
data, stories & insights
rss | email | twitter

Gemini – Spreadmart heaven or hell

Gemini add-in voor Excel Het grote nieuws van de Microsoft Business Intelligence Conferentie van vorige week was ongetwijfeld de aankondiging van project Gemini. Diverse bloggers waaronder Johan van der Kooij en ikzelf hebben hierover al het een en ander geschreven. De key-note met demo is nu beschikbaar op http://wm.istreamplanet.com/customers/ms/300_ms_biconf_081006.asx Ga naar 1 uur en 16 minuten voor het verhaal van Gemini en de presentatie van Donald Farmer

Een mooi stukje techniek en visie die het business Intelligence landschap danig zal veranderen:

 • Nieuwe Analysis Services OLAP Mode gebaseerd op In Memory en Kolom georiënteerd technieken;
 • Krachtige data cleaning mogelijkheden binnen de Excel Add-In;
 • Hele grote datasets (100 miljoen rijen) bewerken en analyseren op de desktop;
 • Verbeterde draaitabellen met intelligente actieve slicers;
 • Publicatie naar Sharepoint zorgt automatisch voor centrale opslag van OLAP data, waardoor beheer door IT mogelijk wordt.

Maar moeten we hier echt blij mee zijn? Jarenlang hebben we tenslotte allemaal gepleit voor het 1 versie van the truth principe en dan bedenkt Microsoft zich: Power back to the People. Geef power users deze krachtige tool om hun analyse- en rapportage problemen op te lossen. Door publicatie naar Sharepoint en met behulp van een aantal management tools kunnen ze hun rapporten en analyses delen en kan IT controle houden.

Microsoft BI guru “Chriss Web is tamelijk negatief: de strategie om Gemini in Excel op de desktop te plaatsen is een uitnodiging om geen gebruik te maken van het data warehouse en creëert een spreadmart hell wat Microsoft ook zegt over het op Sharepoint gebaseerde management van Gemini modellen” Nigel Pendse van OLAP Report is een stuk positiever: “ Microsoft’s Brilliant OLAP Trojan Horse

Persoonlijk zie ik de bezwaren van Chris ook wel maar ik zie als BI consultant toch vooral veel mogelijkheden omdat iedereen tenslotte rijke, gevalideerde data nodig heeft voor kwalitatieve rapportages en - analyses. Voor de ontsluiting van deze informatie zullen ze bij ons aan blijven kloppen. Wel zullen we dan vaker “later” ingeschakeld worden in dat proces. Verder is het natuurlijk ideaal voor initiële modellering en het ontwikkelen van proof of concepts.

Kortom voor sommigen "Heaven" voor anderen "Hell" maar uiteindelijk niet tegen te houden. We hebben nog even om ons hierop voor te bereiden. De planning is 1eHJ 2009 CTP en 1eHJ 2010 release.

» Similar Posts

 1. Kilimanjaro
 2. Solid State Storage en SQL PASS Europe Conferentie
 3. Google's wave - rimpel of tsunami?

» Trackbacks & Pingbacks

  No trackbacks yet.

» Comments

  There are no comments.

Comments are closed