IN2BI, Microsoft Business Intelligence
data, stories & insights
rss | email | twitter

Kilimanjaro

Toen ik enige jaren geleden na een presentatie van de nieuwe features van SQL Server 2005 naar huis reed was ik behoorlijk enthousiast en opgewonden. De vele veranderingen (UDM, SSIS, SSRS) ten opzichte van de 2000 versie boden zoveel meer nieuwe mogelijkheden. Dat kwam natuurlijk met een prijs: meer mogelijkheden dus complexer en dus … goed nieuws voor een BI-consultant.

De veranderingen van 2005 naar de recent uitgebrachte 2008 versie van SQL server zijn daarmee vergeleken nogal mager. Ja, er is in de nieuwe versie heel veel gedaan aan performance verbeteringen en er is ook veel aandacht geweest voor de gebruikerservaring maar echt nieuwe features, ze zijn er wel maar het zijn er niet veel en vooral ze hebben niet veel impact. (Misschien iets voor een volgend blog artikel)

Mijn ‘teleurstelling’ hierover werd gisteren door Microsoft op de BI Conferentie in Seattle ruim goed gemaakt door de aankondigingen en presentaties over de nieuwe versie van SQL Server: Kilimanjaro. Kilimanjaro is een soort tussen versie die in het eerste halfjaar van 2010 uitkomt. Het is niet de officiële volgende release van SQL server maar een soort tussen oplevering en bestaat in ieder geval uit de volgende 2 projecten: Madison en Gemini.

Madison Madison is de integratie van het recent door Microsoft overgenomen DATAllegro in SQL Server. In de presentatie gisteren werd een Reporting Services query afgevuurd op een 150 Terabyte datawarehouse met een triljoen rijen verdeeld over 24 servers die in enkele seconden het resultaat toonde. Kortom gigantische scale-out mogelijkheden.

Gemini Gemini vind ik persoonlijk nog interessanter en gaat vooral over ‘empowering’ business users om meer direct zelf met bi te doen en toch controle bij IT te houden. (BI Self Services) In de presentatie van Donald Farmer werd een Excel Add-Inn getoond waarmee gebruikers naast direct toegang hebben tot informatie in het door IT beschikbaar gestelde datawarehouse van 20 miljoen rijen die ze kunnen scrollen en analyseren met een uitgebreidere pivot table functionaliteit ook de mogelijkheid hebben de informatie in het datawarehouse zelf te verrijken. Op de achtergrond wordt gebruik gemaakt van kolom georiënteerd processen van data en in- memory opslag van de data. Zie hiervoor het artikel van Mosha Pashumansky

Kortom: een antwoord op de ontwikkelingen in de appliance markt en de in-memory techniek van bijvoorbeeld Qlikview.

» Similar Posts

  1. Gemini – Spreadmart heaven or hell
  2. Solid State Storage en SQL PASS Europe Conferentie
  3. Wat gaat goed en wat kan beter?

» Trackbacks & Pingbacks

    No trackbacks yet.

» Comments

    There are no comments.

Comments are closed