IN2BI, Microsoft Business Intelligence
data, stories & insights
rss | email | twitter

IJSCOs en KPIs

In het Kroatische vakantiepark waar we twee jaar geleden vakantie vierden werkte een uitstekende ijsco man. Eigenlijk was hij veel meer dan dat: Hij fabriceerde de mooiste ijscreaties op een hoorntje, maakte uitgebreid complimentjes en grapjes. En had hierbij een aanstekelijke charme en enthousiasme. Kortom een echte entertainer. We verbaasden ons de eerste dag aanvankelijk over de grote rij bij het ijswinkeltje maar gingen gewillig in de rij staan en werden aangenaam verrast.

Door de kwaliteit van het entertainment maar ook omdat er verder toch niet veel te doen was op het vakantiepark schoten we ook de tweede dag weer achter in de rij aan. Maar toen we halverwege de rij waren vond de 20 jaar oudere en 20 jaar chagrijniger manager het genoeg. De rij was te groot geworden en hij schoot de entertainer te hulp. Wij werden geholpen door de norse manager en zijn daarna niet meer teruggekeerd bij het ijsco winkeltje.

Deze manager had het signaal “de grote rij” verkeerd beoordeeld. Dit leek een rood metertje op zijn dashboard, maar was het niet. Dat komt natuurlijk wel vaker voor. In het rood of groen slaande kpi-s op het dashboard van de manager, die juist iets anders beteken dan je in eerste instantie denkt:

 • Het product met een goede omloopsnelheid en weinig voorraad dagen dat veroorzaakt wordt door te laat inkopen met als effect: NEE verkopen. 
 • Een verhuurorganisatie met vrijwel geen leegloop, blijkt bij nader inzien te lage prijzen te vragen. 
 • Een heel effectieve verkoper, 95% van zijn offerten worden contracten blijkt bij nader inzien bijna niets uit te voeren.
 • En dan dat drukke restaurant waar je 2 uur op je voorgerecht moet wachten.

Heb je nog meer van dit soort voorbeelden … deel ze dan.

» Similar Posts

 1. Gouden schoenen en een sportauto
 2. Kilimanjaro
 3. Gemini – Spreadmart heaven or hell

» Trackbacks & Pingbacks

  No trackbacks yet.

» Comments

  There are no comments.

Comments are closed